8 tips för bättre kreditvärdighet

Din kreditvärdighet påverkar ditt bolån – 8 enkla knep för bättre bolån

Att köpa en bostad är ofta en av de största investeringarna i en persons liv. För att kunna finansiera detta stora steg behöver de flesta ta ett bolån. Men vad många inte vet är att deras kreditvärdighet spelar en stor roll i hur mycket pengar de kan låna, och till vilken ränta. I den här artikeln ska vi gå igenom hur kreditvärdigheten påverkar ditt bostadslån och ge dig tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet.

Vad är kreditvärdighet?

Först och främst är det viktigt att förstå vad själva innebörden av ordet är. Kreditvärdighet är enkelt uttryckt ett mått på hur sannolikt det är att en låntagare kommer att betala tillbaka ett lån enligt avtalet. Banker och andra långivare använder den här informationen för att avgöra om de vill bevilja ett lån, hur stort det kan vara och till vilken ränta man får låna. En låntagare med hög kreditvärdighet bedöms i regel som en låg risk och kan därför låna mer pengar till en lägre ränta. Tvärtom blir en låntagare med låg kreditvärdighet snarare bedömd som en hög risk och får därmed låna mindre pengar och ofta till en högre ränta. Detta om de överhuvudtaget beviljas ett lån alls. Just bolån där man har ett hus eller lägenhet som säkerhet är lättare att få än lån utan säkerhet, så kallade privatlån.

Kreditvärdigheten påverkas av många faktorer, främst tidigare betalningshistorik, skulder, inkomst och kreditutnyttjande. Det är också viktigt att notera att olika långivare kan värdera dessa faktorer olika, vilket innebär att hur mycket man får låna och till vilken ränta kan variera beroende på vilken långivare du vänder dig till. Därför är det som alltid viktigt att jämföra många långivare för att öka chansen att få de bästa villkoren och den lägsta räntan.

Några tips för att förbättra din kreditvärdighet

Vissa delar av det som långivarna tittar på kan man inte påverka, utan det har redan skett. Främst gäller det om man har råkat få en eller flera betalningsanmärkningar som i allra högsta grad påverkar chansen att få ett hyggligt lån. Men det finns en hel del man kan göra för att man skall framstå som en ekonomiskt klok person. I alla fall på pappret…

Betala dina räkningar i tid

Det är viktigt att betala alla dina räkningar, inklusive hyra, el, vatten och kreditkortsfakturor, i tid. Missade betalningar kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare för dig att få ett bostadslån.

Minska dina skulder

Om du har en hög skuldsättning kan det vara svårare att få ett bostadslån. Genom att minska dina skulder kan du förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser att få ett lån med en lägre ränta.

Håll koll på din kreditutnyttjande

Kreditutnyttjande är förhållandet mellan hur mycket kredit du använder och hur mycket kredit du har tillgänglig. En lägre kreditutnyttjande anses positivt och kan förbättra din kreditvärdighet. För att hålla koll på din kreditutnyttjande bör du undvika att maxa ut dina kreditkort och försöka hålla dina kreditkortsskulder låga.

Be om en högre kreditgräns

Om du har ett gott betalningsbeteende och har visat att du kan hantera dina nuvarande krediter väl kan du be din kreditkortsutfärdare om en högre kreditgräns. Detta kan leda till att din kreditutnyttjande sjunker, vilket i sin tur kan förbättra din kreditvärdighet.

Undvik att ansöka om för många nya krediter samtidigt

Varje gång du ansöker om en ny kredit görs en kreditupplysning, och för många förfrågningar under en kort tidsperiod kan sänka din kreditvärdighet. Det är därför viktigt att undvika att ansöka om för många nya krediter samtidigt.

Kontrollera din kreditrapport regelbundet

Det är viktigt att kontrollera din kreditrapport minst en gång om året för att se till att all information är korrekt och uppdaterad. Om du hittar felaktigheter kan du begära att dessa korrigeras, vilket kan hjälpa till att förbättra din kreditvärdighet. Det görs enkelt på Min UC och kostar inte mycket alls.

Ha en blandning av kredittyper

Att ha en blandning av olika typer av krediter, såsom kreditkort, billån och personliga lån, kan vara positivt för din kreditvärdighet, eftersom det visar att du kan hantera olika typer av krediter.

Håll gamla kreditkonton öppna

Även om du inte använder ett kreditkonto aktivt, kan det vara en god idé att hålla det öppet, så länge det inte medför några kostnader. Detta kan bidra till att förbättra din kreditvärdighet genom att öka längden på din kredithistorik.

Följer du dessa tips kommer du förbättra din kreditvärdighet, vilket i sin tur ökar dina chanser att få ett bostadslån med bättre villkor och lägre ränta. Det är viktigt att komma ihåg att förbättring av kreditvärdighet tar tid, och det krävs både tålamod och disciplin. Men genom att vara medveten om hur det påverkar ditt nuvarande och kommande bostadslån och vidta åtgärder för att förbättra den, kommer du att vara på rätt väg. Men det kan ta lite tid.