Belåna sommarstuga

Bolån på sommarstugan

Sitter du ibland med din familj i fritidshuset eller sommarstugan och tänker ”det här skulle kunna göras så mycket fetare”? Då kan det vara ett intressant läge för dig att belåna ditt fritidshus – se bara till att du gör rätt saker med pengarna! Att belåna sommarstugan är väldigt likt att låna till din bostad, oavsett om det är en villa, ett radhus eller en lägenhet.

Viktigt att jämföra huslån

För att vara säker på att få det bästa lånet är det en god idé att jämföra olika huslån, dess ränta och övriga villkor. Numera är det väldigt enkelt att jämföra alla typer av lån, inte bara huslån. Sajterna till vänster är specialiserade på att hitta så många erbjudanden som möjligt, allt för att du skall kunna välja rätt lån.

Hur mycket får jag låna?

Nu kanske du vill veta hur mycket du skulle kunna låna innan du börjar satsa vilt på stora renoveringar eller tillbyggnadsprojekt. Du kan låna upp till 85% av din fastighets marknadsvärde, men i de 85% ingår även ditt befintliga bolån på sommarhuset, förutsatt att du inte redan amorterat av det.

Värdera sommarstugan innan du tar ett lån

Då kan det såklart vara skönt att veta hur mycket din sommarstuga är värd också, vilket inte nödvändigtvis är samma summa som du betalade för den, har du oflyt kanske den rentav minskat i värde sedan du köpte den och här är det som din lokala mäklare kommer in i bilden. Mäklaren kommer ut till din sommarstuga och ser till dess nuvarande skick, hur attraktivt läget är och allt annat som kan gör ditt fritidshus mer eller mindre attraktivt på marknaden. Värderingen betalar du själv så länge du inte har en bank som erbjuder detta åt dig. Mäklarfirman kan dessutom bjuda på tjänsten för att göra lite reklam om sig själva och sin generositet. Kostnaden för en värdering av sommarhus brukar vara maximalt ett par tusenlappar.

Belåna sommarstuga

Räkna på bolånet

När värderingen är klar kommer vi således tillbaka till dessa 85% som du kan belåna sommarstugan till så nu kommer lite enkel matematik. Om du har en sommarstuga som din mäklare nu värderat till 2 000 000 kr så blir då 85% av den värderingen 1 700 000 kr. Har du inga tidigare lån på fritidshuset så är detta summan som du kan låna. Har du redan ett lån på det värt 500 000 så är det helt enkelt mellanskillnaden mellan 1 700 000 och 500 000 som du kan låna av banken. Den minsta summan du kan höja bolånet med är 100 000 kr och tar du ett ”Grönt lån” som är klassat som bra för miljön så kan du till och med få en rabatt på lånet i form av lägre ränta.

Bra och dåliga bolån

Nu har du kanske en aning om hur mycket du skulle kunna låna med sommarstugan som säkerhet, så vad ska du göra med pengarna? En del kanske här tänker att en utlandsresa vore det absolut smartaste valet, eller den där sportbilen du velat ha sedan du var liten. Här behöver du dock tänka till ett par gånger extra för att vara säker på att du tar ett bra lån och inte ett dåligt.

Låna till renovering

Belåna sommarstuga

Bra lån för en sommarstuga är desamma som för andra fastighetslån; villa, radhus och viss mån lägenhet. Man kan man främst nämna två; bygga ut och huset. Att bygga ut sommarhuset är nästan alltid en bra affär. Detsamma gäller om man har möjlighet till attefallshus eller friggebodar, bägge är värdehöjande investeringar. Ofta finns det en hel del nyttiga renoveringar du kan göra för att höja värdet på din sommarstuga vilket naturligtvis är vad man önskar. Du kan laga läckande tak, hantera potentiell fukt i husgrunden och så vidare. Om problemen blir lösta bör alltså ditt fritidshus inte sjunka i värde, utan snarare öka tack vare lånet. Att investera pengarna på det här sättet kan dessutom skydda dig mot obehagliga kostnader längre fram då det läckande taket kanske hade orsakat skador med höga renoveringskostnader.

Ett dåligt bolån

Som motsats till det bra lånet har vi då det mindre bra eller rent ut sagt dåliga lånet. Ett dåligt lån kommer att mjölka pengar ur kontot varje månad och aldrig ge dig några pengar tillbaka. Ett bra exempel på människor som hamnat rejält i klistret på grund av dåliga lån är de som förekommer i TV-programmet ”Lyxfällan”. Finansiera aldrig nöjesresor eller konsumtion med lån, någonsin, oavsett hur roligt det skulle kännas i stunden. Att köpa kläder, middagar, bilar eller resor för ditt lån kommer aldrig att ge dig avkastning på investeringen vilket är en vanlig fälla för att människor blir fattigare (även om de alltid har märkeskläder, ny bil och verkar vara i Maldiverna tre gånger om året).

Exempel på bra bolån

Om du tar ett ”bra lån” och investerar det i din sommarstuga eller ditt fritidshus finns det en hel värld av olika saker du kan göra för att få tillbaka den lånade summan med en rejäl bonus i slutänden. Vissa saker kan du inte påverka såsom fastighetens läge då den oftast står där den står. Andra kan du påverka och de gör dessutom din vistelse i sommarstugan så mycket roligare. Exempel på saker som inte bara gör din fritid bättre men även ökar värdet på din sommarstuga eller ditt fritidshus kan vara solceller, pool, altan/terrass, fönsterisolering eller bergvärme.

Lån som höjer värdet på sommarstugan

Ett bra tips är dessutom att inte göra ändringar som inte skulle i uppskattas av en potentiell köpare längre fram. Tänk på vad allmänheten skulle tycka om för att göra ditt jobb enklare och ditt fritidshus mer värt längre fram.