Belåna hus

Belåna hus – Jämför huslån på villa och radhus

Nästan all fast egendom kan belånas. Det absolut vanligaste, det är just låna till hus som villor, radhus och sommarstugor. Belåning av hus är en av de större affärerna man gör, och då är det värt att fundera lite extra. Det finns mycket pengar att spara, så att göra research är väl investerad tid. En lånejämförelse går på bara några minuter.

Jämföra huslån

Det absolut enklaste och säkraste sättet att hitta det hus- eller villalån som har lägst ränta och bäst lånevillkor är att använda en av de tjänster som specialiserar sig på lånejämförelser. Vi har valt att samarbeta med fyra olika tjänster som håller hög kvalitet.

Fördelar med lånejämförelser

Det finns stora fördelar med att använda någon av dessa tjänster för att jämföra huslån; det görs endast en kreditprövning även fast man får ett flertal låneerbjudanden. Antalet långivare som kommer med erbjudanden om huslån gör även att du kan vara tämligen säker på att hitta den lägsta räntan och det lån som passar just din situation. Lånejämföreslser ger även en god överblick över andra delar av lånevillkoren, inte bara räntan.

Olika anledningar till att belåna sitt hus

Kanske skall du köpa din första villa? Kanske har du aldrig funderat på bolån, ränta och amortering och än mindre lånat till din bostad innan. Då kan det lätt kännas som om det blir för mycket information att ta in på en och samma gång. Men även om belåna huset är en av de större affärerna i livet för många behöver man inte oroa sig allt för mycket. Som för alla lån gällande bostäder är det egentligen bara ett fåtal faktorer som är riktigt viktiga att tänka på när man belånar ett hus, radhus eller sommarstuga:

Belåna hus

Ränta – Fast, rörlig eller en mix

Räntan är det mest självklara att titta på när man belånar en privat fastighet, vare sig det är ett hus, radhus eller lägenhet. Det är det som avgör hur mycket du betalar per månad och i mångt och mycket det som är avgörande gör val av huslån. Man måste först fatta beslut kring om man vill ha fast eller rörlig ränta. Fast ränta är dyrare, men man vet vad man har för kostnad varje månad. Rörlig ränta är billigare, men man har inte alls samma säkerhet. När räntan stiger, då ökar även kostnaderna. Så om man ligger på marginalen, då är det riskabelt och för vissa är rörlig ränta för oroligt för att det skall vara värt de pengar man eventuellt sparar.  Har man lägre lån, eller en inkomst som gör att man inte behöver vara orolig, då är rörlig ränta antagligen det bästa. Över tid är det nästan alltid billigare än fast ränta. Det går faktiskt att kombinera de olika alternativen och ha en del av huslånet med bunden ränta och resterande lån med rörligt ränta. På så vis tar man inte samma risk, men kan ändå få viss fördel av den lägre, rörliga räntan.

Amortera på huslånet

Belåna hus

Med de regler kring amortering som gäller är det för de flesta nödvändigt att amortera på sitt bolån. Hur man ser på amortering skiljer sig från person till person, men det är även stor skillnad beroende på var i landet man bor. Bor man i en storstad, då är det svårt att amortera i en takt som gör någon större skillnad jämfört med värdeökningen av bostaden, oavsett om det rör sig om en villa, ett radhus en lägenhet eller ett fritidshus (De sistnämnda har något annorlunda regler kring belåning, dessa kan du läsa mer om på sidan om att belåna sitt fritidshus.

Amortera av sitt bolån

De som bor i mindre samhällen, och därmed har lägre huspriser och lån kan över tid betala tillbaka såpass mycket att det gör stor skillnad. Det är vare sig ovanligt eller omöjligt att amortera av hela lånet innan man skall sälja bostaden. För de som har dyrare hus, lägenheter eller sommarställen är det svårare atrt amortera i samma takt. Har man ett lån på fem miljoner, så är ett par tusenlappars amortering i månaden inget som gör så stor skillnad på huslånet ens på lång sikt. För privatekonomin är det däremot ofta kännbart. Har man ett lägre huslån på ett par hundratusen är situationen annorlunda. Enkelt och logiskt.

Belåna huset för renovering

Ibland är det så att man vill höja lånet på huset lite grann. Kanske vill man lyxa till det med en långresa, köpa nya möbler eller så behöver man öka belåningen på sitt hus för en renovering. Beroende på vad man har för bolån i dagsläget bör man fundera på hur man lättast lägger om om lånen så att de blir så fördelaktiga som möjligt. Innan amorteringskravet infördes 2016 var det sällan bekymmer så länge man inte redan var högt belånad. Då la man på så mycket som krävdes, och månadskostnaden som på den tiden endast bestod av räntan blev ofta inte så mycket högre. Vissa bolån som tecknades under pandemin har liknande lånevillkor, men de allra flesta som har belånade hus måste numera amortera varje månad. Hur mycket man måste amortera beror på; lånets storlek, andra lån, husets värde och hushållets sammanlagda inkomst.

Amorteringsfria lån

Tillhör man det fåtal som har äldre lån på sitt hus kanske man har lån utan krav på amortering, då kan det bli väldigt stor skillnad på hur mycket pengar man har kvar varje månad. Från att endast ha betalat räntan, tvingas man då att även amortera flera tusen kronor i månaden. Dessa regler må ha en poäng, men de kan ställa till det ganska mycket för vissa. Var därför noga med att inte ta ett huslån som riskerar att privatekonomin raseras och som alltid bör man se till att jämföra lånen innan. Med hjälp av lånejämförelsetjänster säkerställer man att man får schyssta lånevillkor. De tjänster vi har valt att samarbeta med är:

Belåna hus