Priserna stiger för villor & fritidshus enligt SCB

SCB’s statistik visar på högre priser på fastigheter

SCB kom idag ut med siffror som indikerar att priserna på många olika fastigheter har stigit i Sverige. Priserna på småhus (villor och radhus) rapporteras ha stigit med 3% och fritidshus hela 8% medan priset på hyresfastigheter har förblivit oförändrat. Det må låta hoppfullt, men tittar man lite närmare ser man att dessa siffror gäller kvartal 2, alltså priser i April till Juni.

Priserna stiger för villor & fritidshus enligt SCB

Bostadsförsäljningarna skedde innan räntehöjningen

Det sätt som försäljningarna räknas är dessutom det datum som fastigheten byter ägare, inte då man skriver på kontraktet. Med tanke på att de flesta bostadsförsäljningar sker med inflyttningsdatum en tid efter kontraktsskrivning bör majoriteten av dem skett i slutet av kvartal 1 eller tidigt under kvartal 2. Det betyder att i stort sett samtliga försäljningar skett innan Riksbanken höjde räntan första gången och därmed inte blivit påverkade av de högre räntorna på bolån.

SCB’s fastighetsprisindex ligger efter

SCB’s fastighetsprisindex som ligger till grund för rapporten ligger alltså lite efter och de sjunkande bostadspriser som media rapporterat om syns inte ännu utan kommer med först i nästa uppdatering – då för kvartal 3 – Juli till September. Vanligtvis är siffrorna ändå något sånär träffsäkra, men just denna gång har det skett väldigt mycket på kort tid. Riksbanken har hunnit höja räntan inte mindre än två gånger och sagt att fler räntehöjningar är att vänta.