Hitta rätt lägenhetslån
Skall du låna för att köpa lägenhet? Eller går du i tankar kring hur du kan få mer pengar för din lägenhet när det blir dags att sälja den? Det kanske rentav är så att du behöver frigöra kontanter utan att vilja ta ett blancolån? Då är det värt att se över ditt lägenhetslån och se till att belåna lägenheten till så låg ränta som möjligt.
Hur mycket kan man låna på en lägenhet?
Nu vill du nog veta hur stort lägenhetslån du kan få innan du börjar satsa på att byta golv i hela lägenheten eller smälla upp en pool i vardagsrummet. Kort och gott kan du, precis som med en privat fastighet som du äger, låna upp till 85% av din lägenhets marknadsvärde. Däremot är det viktigt att tänka på att det lägenhetslån du redan har på bostadsrätten (om du inte redan amorterat av det såklart) ingår i dessa 85%. En hyresrätt kan inte belånas eftersom man inte äger sin lägenhet, och själva ägandet är vad som ligger som säkerhet för lånet. Den person eller det företag som äger hyresfastigheten kan låna med den som säkerhet.
Hur jämför man lägenhetslån?
Innan man väljer lägenhetslån bör man alltid jämföra så många olika lån som möjligt. Det kan låta som ett stort projekt, men i själva verket är det otroligt enkelt och med hjälp av lånejämförelser får man en mängd av låneerbjudanden utan massor av onödiga kreditupplysningar. Hitta lägsta räntan och amortera på dina villkor med hjälp av någon av lånesajterna till vänster.
Värdera en lägenhet
Uträkningen på vad din lägenhet är värd är tyvärr inte något som du kan göra själv utifrån ditt affektionsvärde utan det är något som behöver göras av en mäklare. Mäklaren räknar på lägenhetens skick, läge och allt annat som kan påverka marknadsvärdet och vad en person skulle vara villig att betala för den. Vilken mäklare du använder kan vara upp till dig men din bank kan ha ett samarbete med en lokal mäklarfirma och kan därför hjälpa dig med att hitta en vettig mäklare. Många gånger kan mäklaren erbjuda en gratis värdering av lägenheten för att ge relationen en stadig grund av tillit tillsammans med en förhoppning att du använder deras tjänster för att sälja lägenheten när det blir dags.
Belåningsgrad och amortering
Så, då vet vi hur du värderar din lägenhet och vi kan leka med tanken att mäklaren räknade ut att du har en lägenhet som är värd 4 000 000 kr. Om du sedan tidigare har amorterat ner ditt bolån till 2 000 000 kr så räknar du ut din befintliga belåningsgrad genom att dela 2 000 000 (bolånet) med 4 000 000 (marknadsvärdet), resultatet blir då 0,5 eller 50%. Låneutrymmet är då ytterligare 35% av 4 000 000, vilket är 1 400 000 kronor.
Gröna lägenhetslån ger lägre ränta
Om vi använder låneexemplet ovan så borde du alltså kunna höja lånet på lägenheten med upp till 35% av din lägenhets marknadsvärde för potentiella investeringar, minsta summan du kan höja bolånet med är dock 100 000 kr. Vill du förena nytta med nöje kan du dessutom få rabatt på så kallade ”Gröna lån”, vilket dessutom garanterar att de är bra för miljön. Dessa “Gröna lån” har ofta en något lägre ränta – Bra för miljön, men även bra för plånboken.
Då har vi räknat ut hur mycket du potentiellt kan utöka ditt bolån med för din bostadsrätt. Så vad kan då vara värt att lägga pengarna på?
Låna till renovering
Ett klart exempel på hur du kan använda lånet för att höja värdet på din lägenhet är såklart renoveringar av olika slag (exempelvis byta golv som är nämnt ovan). Däremot finns det gränser som din bostadsrättsförening sätter för vad du kan göra med lägenheten utvändigt om det finns ändringar du vill göra där så i dessa fall är det viktigt att du har en bra kontakt med din bostadsrättsförening. Att låna för att renovera höjer ofta värdet på lägenheten mer än det kostar, och är nästan alltid en god affär. Det gäller både lägenheter, villor och radhus men även kommersiella fastigheter.
Belåna lägenheten för att investera
Du behöver såklart inte använda pengarna till din befintliga lägenhet, det finns en uppsjö av andra intressanta investeringsmöjligheter som kommer med ditt bolån. Du kanske har hittat riktigt bra möjligheter på börsen eftersom dina favoritaktier nu kan handlas till en rabatt? Ofta kan man även belåna sina aktier och därmed investera än mer pengar. Du kan också ta pengarna från lägenhetslånet och investera i en sommarstuga eller till och med andelar i en hyresfastighet för att öppna dörren till den där härliga, passiva inkomsten som nu är så populär att prata om.
Lån som höjer värdet på lägenheten
Däremot är det väldigt viktigt att du lägger lånet på något som faktiskt genererar värde och/eller en inkomst för din del. Detta är nämligen vad som skiljer de bra lånen från de dåliga (förutom räntan såklart). Ett dåligt lån kostar dig pengar varje månad utan att ge någon värdehöjning av befintlig bostad eller någon ytterligare inkomst. Om du exempelvis lånar pengar för en utlandsresa så skulle jag hävda att du precis tagit ett dåligt lån, så länge inte resan på ett eller annat sätt genererar pengar tillbaka. Det gör istället ett lån om du använde pengarna och renoverade lägenheten, eftersom det de facto höjer värdet på lägenheten när det blir dags att sälja den. Att belåna sin lägenhet kan alltså bli en ren vinstaffär, speciellt om man står i färd med att sälja och det finns renoveringsbehov.
Låna mer – sänk månadskostnaden
Det finns även en annan sak gällande lån som ett utökat lägenhetslån kan vara bra för, och det är att betala av dina sämre lån med högre räntor. Om du exempelvis har ett befintligt privatlån med en ränta på 5%, och du utökar bolånet som har en ränta på 1,5% för att betala av det privata lånet. Då har du ju helt plötsligt sänkt din ränta på det privatlånet med 3,5% vilket ger dig mer pengar i plånboken varje månad! En superbra lösning kort sagt, vilket kan göra det värt att se över saker som billån, privatlån och eventuella blancolån.
Smarta lån & smart renovering
Skulle du gå vägen att renovera din lägenhet eller göra mer allvarliga ändringar i den så finns en bra tumregel: Gör inte ändringar som inte skulle i uppskattas av en framtida köpare. Gör lite säkra val som du tror att de flesta potentiella köpare skulle gilla. För om du tvärtom lägger lånade pengar på renoveringar som gör lägenheten svårare att sälja så gör du dig själv en rejäl otjänst inför framtiden.