Ny chock från Riksbanken – Styrräntan höjs med en hel procent

Riksbanken höjer sin styrränta mer än väntat

Idag hade Riksbanken sitt penningpolitiska möte och beskedet efteråt kom som en total överraskning för många. Styrräntan höjdes mer än väntat – med en hel procentenhet. Det är en betydligt större höjning än de tidigare flaggat för och det kommer slå hårt mot svenska hushåll. Effekten på bostadsmarknaden kommer sannolikt att bli märkbar och priset på villor och lägenheter lär sjunka ännu mer.

Så mycket dyrare blir lånen

Ett hus– eller lägenhetslån kommer att kosta 10.000:- mer per år för varje lånad miljon. Det blir mycket pengar för många hushåll, och med sjunkande priser blir en eventuell försäljning svårare. Det är framförallt i storstadsregionerna; Stockholm, Göteborg och Malmö där priserna på bostäder är väldigt höga som hushållen påverkas allra mest.

Räntehöjningen fick snabbt hård kritik

I Aftonbladet kan man läsa att flera namnkunniga ekonomer kritiserar Riksbanken efter räntehöjningen. Kritiken är främst riktad mot att Riksbanken – trots de två tidigare räntehöjningarna i år – reagerat för sent och därmed tvingats höja räntan för mycket. Skillnaden mot vad Riksbanken tidigare sagt om kommande räntehöjningar är tydlig, räntan kommer att bli högre än de tidigare sagt.

Fler räntehöjningar att vänta

De nya prognoserna är naturligtvis svåra att inte misstro, men även nu säger Riksbanken att räntan kommer att höjas ytterligare i år. Den längre prognosen har ändrats, framförallt på grund av den väldigt höga inflation Sverige har haft den senaste tiden. Inflationsmålet skall nås, och styrräntan är Riksbankens kraftigaste verktyg för att nå dit.

Räntan kommer stiga länge

Enligt de nya prognoserna väntas styrräntan – och därmed räntan på bolån – stiga länge. Hela vägen fram till hösten 2025 får vi vänta innan Riksbanken sänker styrräntan nästa gång. Samma prognos visar att räntan då kommer att ligga runt 2.5% innan sänkningen. Det innebär att större delen av räntehöjningarna redan är genomförda, en liten ljusglimt för alla som nu oroar sig över boendekostnaderna framöver.