Blå fastighet i utlandet

Belåna privat fastighet

Belåna privat fastighet – Villalån

Går du i tankar kring hur du kan få mer pengar för din privata fastighet när det blir dags att sälja den? Du kanske även går i tankar kring hur du kan minska dina kostnader i nuläget medan du ger dig och din familj en mer bekväm livssituation? Då kan det faktiskt vara en väldigt vettig idé att fundera på ett lån på villan eller radhuset. Att belåna en privat fastighet är enkelt, men det finns många långivare att välja mellan. Det bästa tipset är att jämföra så många lån som möjligt innan man fattar sitt beslut.Ungefär samma villkor får man även om det är en lägenhet man skall ta lån på.

Jämför lån för privata fastigheter

När man skall jämföra lån före en provat fastighet är det i princip två saker man behöver ha koll på; ungefärligt värde av bostaden och hur stora lån man har i dagsläget. De tjänster till höger är de lånejämförelsesajter vi har valt att samarbeta med.

Hur stort bolån får man?

Nu kanske du vill veta hur mycket du skulle kunna låna innan du börjar satsa vilt på stora renoveringar eller tillbyggnadsprojekt. Du kan låna upp till 85% av din privata fastighets marknadsvärde, men i de 85% ingår även ditt befintliga bolån, förutsatt att du inte redan betalat av det.

Om du därför har en villa som är värd 4 000 000 kr och du har amorterat ner ditt bolån till 1 000 000 kr så räknar du ut din befintliga belåningsgrad genom att dela 1 000 000 (bolånet) med 4 000 000 (marknadsvärdet), resultatet blir då 0,25 eller 25%. 

Läste du ordentligt tidigare så borde du nu kunna se att du kan låna upp till 60% av din privata fastighets marknadsvärde för investeringar, minsta summan du kan höja bolånet med är dock 100 000 kr. Tänk även på att det finns så kallade ”Gröna bolån”, dessa är hållbara lån som du kan får rabatt på, vilket kan göra ett bra lån till ett ännu bättre lån!

Bra och dåliga bolån

Nu när du vet ungefär hur mycket du kan låna är det viktigt att göra skillnad på bolån och bolån. Det finns nämligen bra lån, och så finns det dåliga lån. Det gäller även företagslån, men som privatperson kan ett dåligt lån få ödesdigra konsekvenser.

Som bra lån finns det en hel del nyttiga renoveringar du kan göra för att förbättra värdet på din privata fastighet. Du kan laga läckande tak, hantera potentiell fukt i husgrunden och så vidare. Om problemen blir lösta bör alltså din privata fastighet inte sjunka i värde, utan snarare öka tack vare lånet. Dessutom kan du skydda dig mot stora kostnader längre fram då de grundläggande problemet kanske startat en dominoeffekt.

Blå fastighet i utlandet

Ett dåligt lån kostar dig däremot pengar varje månad. Har du någon gång kollat på ”Lyxfällan” så finns det gott om exempel där människor gjort dåliga lån som varje månad gör dem fattigare. Finansiera aldrig nöjesresor eller konsumtion med lån, då det inte ger dig pengar tillbaka, utan bara kostar dig mer och mer pengar.

Låna till renovering

Om du tar ett ”bra lån” och investerar det i din privata fastighet finns det en del olika saker som påverkar hur mycket värdet ökar. Exempelvis fastighetens ursprungliga och slutgiltiga skick eller vilket läge den har (vattenutsikt, centralt läge, i ett eftertraktat område). Andra roliga saker som inte bara gör din vardag bättre men även ökar värdet på din villa eller ditt radhus kan vara solceller, pool eller bergvärme. Att belåna en privat fastighet för en renovering är precis som med exempelvis hyresfastigheter oftast en god affär.

Ett bra tips är dessutom att inte göra renoveringar som inte skulle i uppskattas av en potentiell köpare längre fram. Tänk på vad allmänheten skulle tycka om för att göra ditt jobb enklare och ditt hus mer värt längre fram.