Höjda räntor kan ge din bostadsrätt högre månadsavgift
Sedan Riksbanken höjde reporäntan till 0.25% har räntorna på bolån höjts hos de flesta banker. De som bor i bostadsrätt riskerar enligt SVT inte bara högre ränta på sitt bolån, utan även höjda månadsavgifter. Det som avgör: storleken på bostadsrättsföreningens lån.
Bostadsrättsföreningens lån varierar kraftigt
Det är inte alla ägare av bostadsrätter som kommer drabbas av höjd månadsavgift, och hur stor höjning föreningen tvingas till beror framförallt på dess fastighetslån. Skall du själv belåna din lägenhet bör du innan dess se över föreningens ekonomi. Det är enkelt att ta reda på om man riskerar högre månadsavgift, allt finns att läsa i varje bostadsrättsförenings bokslut. För de som tycker det är tråkig läsning finns ett snabbt och enkelt sätt att få ett hum om risken, det är nämligen främst två parametrar som avgör om det blir höjd avgift och i så fall hur stor.
Hur stora lån har din bostadsrättsförening
Det absolut viktigaste är naturligtvis storleken på föreningens fastighetslån, ju mer lån desto hårdare slår en räntehöjning. Enligt SVT är det framförallt nyare bostadsrätter vars föreningar har höga lån, de äldre har ofta amorterat ner lånet till lägre nivåer.
Hur stor del av lånen är bunda
Vissa föreningar har en stor del av sina lån tecknade med fast ränta, andra har hela fastigheten belånad med rörlig ränta. Fast (eller bunden) ränta är i nuläget att föredra eftersom de lånen inte påverkas av räntehöjningarna alls. Hur lång löptid som är kvar på lånen är också något att kolla upp, men det är inte alltid lika lätt att se i en årsrapport. Vill man gräva djupare kan man alltid ta kontakt med styrelsen för bostadsrättsföreningen och be om mer detaljerad information om lånebilden och samtidigt fråga hur de ser på eventuella höjningar av månadsavgiften.
Fastighetslån med rörlig ränta
De bostadsrätter som har tecknat hela eller delar av sina lån med rörlig ränta kommer få ökade räntekostnader. Enligt samma artikel förväntas bolåneräntorna fördubblas, och även om det inte sägs rakt ut kan man nog räkna med att det gäller även fastighetslån för företag och bostadsrättsföreningar. Ju större del av lånen som har rörlig ränta, desto större påverkan vid räntehöjningar. Har din förening stora lån och med rörlig ränta kan den tvingas höja månadsavgifterna ganska mycket. Bor du i lägenhet i en sådan bostadsrättsförening råder vi dig att ta kontakt med styrelsen för att få en klarare bild av hur de ställer sig till denna och kommande räntehöjningar. Om du själv har belånat din lägenhet med rörlig ränta kan det vara på sin plats att antingen lägga om delar av lånen och då binda räntan, alternativt försöka amortera så mycket det är möjligt de närmaste åren. Fast ränta är i regel något dyrare än rörlig, men de har den stora fördelen att de inte påverkas av de förväntade räntehöjningarna. Ett bra tips i nuläget är att ta en titt på de olika långivare som finns, och enklast är då att använda sig av de tjänster för lånejämförelser som finns. Detta gäller inte bara dina egna bolån, utan även bostadsrättsföreningen bör se över sina lån. Råkar du sitta i styrelsen i din förening kan du läsa mer om att jämföra fastighetslån för företag och föreningar här. För privatpersoner som vill jämföra bolån har vi valt att samarbeta med dessa aktörer.
- Zmarta jämför Bolån
- Ordna Bolån lånejämförelse
- Comboloan jämför Bolån
- Lendo jämför privatlån
- Enklare lånefämförelse
Viktigt även när man skall köpa bostadsrätt
Står man i färd med att köpa en bostadsrätt – lägenhet såväl som radhus – är det minst lika viktigt att kontrollera föreningens lån och övriga ekonomi. Annars riskerar man en obehaglig överraskning om det visar sig att din kommande bostadsrättsförening är högt belånad och har majoriteten av lånen med rörlig ränta.
Vanliga frågor om fastighetslån
Vi har samlat och besvarat många av de vanligaste frågorna kring fastighetslån på en och samma sida, så vill du läsa mer hittar du dessa frågor här.